fbpx

Tapioka – mało znany dodatek do kuchni!

Tapioka - mało znany dodatek do kuchni!

Słyszeliście kiedyś o tapioce?

Jest to skrobia produkowana z manioku – rośliny, która występuje głównie w Ameryce Południowej. Tapioka jest dosyć mało znanym dodatkiem do kuchni, za to idealnym dla osób z delikatnym układem trawiennym.

Niekoniecznie słyszeliście, ale widzieliście – produkt ten jest bazowym składnikiem tzw. bubble tea, czyli wieloowocowych, słodkich napojów z przezroczystymi granulkami.

Z tapioki można również wyrobić mąkę, którą z kolei dodaje się do zup i sosów w celu ich zagęszczenia. Służy ona również do przyrządzania “mlecznych” dań – szczególnie przydatna dla ludzi cierpiących na nietolerancję laktozy.

Jest to produkt na pewno wysokokaloryczny z dużą zawartością węglowodanów – w 100 gramach mieści się aż ok. 350 kcal. Zawiera również inne dobrodziejstwa natury, jakimi są np. wapń, żelazo, witamina B6, potas czy fosfor.

Umów się na wizytę
Wybierz dogodną dla siebie formę kontaktu.