Słyszeliście kiedyś o tapioce?
Jest to skrobia produkowana z manioku – rośliny, która występuje głównie w Ameryce Południowej. Tapioka jest dosyć mało znanym dodatkiem do kuchni, za to idealnym dla osób z delikatnym układem trawiennym.
Niekoniecznie słyszeliście, ale widzieliście – produkt ten jest bazowym składnikiem tzw. bubble tea, czyli wieloowocowych, słodkich napojów z przezroczystymi granulkami.
Z tapioki można również wyrobić mąkę, którą z kolei dodaje się do zup i sosów w celu ich zagęszczenia. Służy ona również do przyrządzania “mlecznych” dań – szczególnie przydatna dla ludzi cierpiących na nietolerancję laktozy.
Jest to produkt na pewno wysokokaloryczny z dużą zawartością węglowodanów – w 100 gramach mieści się aż ok. 350 kcal. Zawiera również inne dobrodziejstwa natury, jakimi są np. wapń, żelazo, witamina B6, potas czy fosfor.