Coraz częściej słyszy się o oleju kokosowym – pysznym i cudotwórczym dodatkiem nie tylko do kuchni, ale też do pielęgnacji naszej urody. Warto przyjrzeć się jego właściwościom.
Jak sama nazwa wskazuje, jest on produkowany z kokosów. Gdy znajduje się w temperaturze pokojowej, ma postać półpłynną i przezroczystą, w innym przypadku jest biały i stężały. Stosuje się go m.in. do smażenia lub pieczenia.
Olej kokosowy zawiera w sobie aż ok. 90% tłuszczów nasyconych, przez co należy ograniczyć jego spożywanie. Optymalne używanie tego produktu w swojej diecie może przyczynić się do ogólnego wzrostu energii organizmu, utraty kilogramów, regulacji poziomu cholesterolu czy łagodzenia objawów niektórych chorób.
Składniki w nim zawarte korzystnie wpływają również na naszą skórę i włosy – posiadają właściwości nawilżające i normalizujące działanie gruczołów łojowych.