fbpx
logo medycyna estetyczna warszawa

Borówka amerykańska

ame_blog_borowka

Chyba wszyscy znają wygląd i smak borówki amerykańskiej. Te ciemnoniebieskie kuleczki to pyszne owoce bogate w cenne składniki odżywcze. Jak sama nazwa wskazuje, borówka amerykańska pochodzi z Ameryki Północnej, ale obecnie jest uprawiana również w Polsce.

Ten niepozorny owoc posiada zaskakująco wiele właściwości leczniczych, jest doskonałym źródłem witamin A, B, C, E, PP, potasu, cynku, selenu, magnezu, miedzi, żelaza, wapnia oraz ogromnej ilości antyoksydantów. Przy takiej obfitości składników, borówka ma niską kaloryczność, zatem świetnie sprawdza się jako zdrowa przekąska lub deser.
Spożywanie owoców borówki jest polecane dla wzmacniania wzroku, regulacji trawienia, redukcji zmian miażdżycowych oraz usuwania pasożytów jelitowych. Fioletowe owoce zaliczają się do grupy produktów spożywczych bogatych w antyoksydanty i antocyjany, co sprawia, że borówka jest jednym z owoców pomocnych w profilaktyce chorób nowotworowych. Przykładowo, zawarty w borówce kwas elagowy zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów przewodu pokarmowego, wątroby oraz płuc. Kwas foliowy hamuje rozwój nowotworów macicy, a fitoestrogeny przeciwdziałają m.in. nowotworom piersi i tarczycy. Spożywanie borówki amerykańskiej opóźnia procesy starzenia organizmu. Antocyjany zawarte w borówkach usuwają wolne rodniki nagromadzone w tkankach, dzięki czemu dieta wzbogacona o te owoce pomaga w utrzymaniu dobrej pamięci, właściwej kondycji fizycznej, młodej i elastycznej skóry oraz promiennego wyglądu.
Aby w pełni korzystać z cennych składników borówki amerykańskiej, najlepiej spożywać ją na surowo. Można ją zamrozić i przechowywać w zamrażalniku, ponieważ niskie temperatury nie redukują właściwości leczniczych tego owocu. Borówek amerykańskich nie należy poddawać obróbce cieplnej, gdyż działanie wysokich temperatur niszczy większość cennych składników w owocach.

Umów się na wizytę
Wybierz dogodną dla siebie formę kontaktu.