Trójglicerydy to rodzaj tłuszczów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu – dostarczają mu energii i magazynują ją oraz są podstawowym składnikiem tkanki tłuszczowej. Chronią także przed odwodnieniem i zbyt dużą utratą ciepła.
Jeśli jednak jest ich za dużo, ryzyko rozwoju wielu chorób – w tym zaburzeń związanych z pracą serca – wzrasta. Może to również mieć związek z insulinoopornością typową dla cukrzycy.
Zbyt małą ilość trójglicerydów natomiast najczęściej obserwuje się u osób chorujących na zaburzenia psychiczne.
Podstawą do zbadania poziomu tych tłuszczów są m.in. sytuacje, w których: pacjent nadużywa alkoholu, ma problemy z przewodem pokarmowym czy podejrzewa się u niego uszkodzenie wątroby.
By uchronić się przed ich nadmiarem lub niedoborem, należy przede wszystkim stosować odpowiednio zbilansowaną dietę i, z całą pewnością, nie wyrzekać się uprawiania sportu. Nie możemy zapomnieć też o regularnych badaniach lekarskich.